Choď na obsah Choď na menu
 


výcvikový tábor Orava 07/2012

10. 7. 2012

...už dlhšie sme sa pohrávali s myšlienkou, že najlepšie pre našu prípravu na skúšky (farbiarske duričov, lesné a jesenné) by bol intenzívny výcvikový tábor... no a netrvalo dlho a takáto možnosť sa nám naskytla a my sme ju využili...

Výcvikový tábor organizovala naša známa, ktorá je matrikárkou Klubu maďarských stavačov s tým, že sa mohol prihlásiť ktokoľvek a s akýmkoľvek poľovníckym plemenom, pričom na prihláške si každý uviedol, na akú skúšku sa chce pripravovať. Nakoľko my máme zálusk na farbiarke skúšky duričov, lesné skúšky a jesenné skúšky malých plemien, tak sme sa s Athoskom veľmi radi prihlásili.

Výcvikový tábor trval od štvrtka do nedele (05.-08.07.2012) v krásnom prostredí priamo pri Oravskej priehrade v dedinke Ústie nad Priehradou. Prihlásených bolo 9 psov, z ktorých bolo 8 stavačov a len jeden jazvečík - Athosko.  Po príchode na chatu sme sa ubytovali a nasledoval prvý nástup. Boli nám predstavení výcvikári a rozdelenie do skupín, ako i popis činností, ktoré sme mali na základe vyplnenej prihlášky absolvovať. My sme boli v skupine, kde výcvikárom bol p. Janko Rácz, ktorý má nespočetné skúsenosti vo výcviku ako stavačov, tak jazvečíkov. Výcvik bol 2-fázový (ráno a poobede). Po nástupe sme mali prvú spoločnú večeru, takzvané "zoznamovacie kolo" .  Už pri nej sme zistili, že sme sa zišli super partia a tento výcvikový pobyt bude naozaj stáť za to!

V priebehu nasledujúcich štyroch dní sme sa toho veľa naučili, odskúšali už zabudnuté a opravili chyby, ktoré sme doteraz robili. Athosko si vyskúšal sliedenie, posliedku, nepofarbenú stopu, odloženie s výstrelom, poslušnosť, stopu živej kačice na vode, aport srstnatej a pernatej zveri, dohľadávku a mnoho ďalších disciplín, ktoré budeme zúžitkovávať pri skúškach.

Najväščiu radosť mal však z práce na vode, nakoľko ju naozaj miluje a svojim "apetítom" prekvapil nielen našich nových priateľov z výcvikovej skupiny  a výcvikára, ale predovšetkým mňa, nakoľko to bolo po prvý krát. Jeho skoky do vody, nasledovanie stopy kačice vo vode, jej "dobehnutie", uchopenie a následné priaportovanie až na breh ku mne, žožalo veľký "applause" a Athosko si vyslúžil novú prezývku a verím, že opodstatnenú,  "malé torpédo" .  Nezaostával však ani v iných disciplínach a naša radosť z jeho chuti do práce bola veľká. Malý jazvečík s veľkým srdcom a zmyslom pre prácu je snáď to najkrajšie čo si človek môže priať. Athosko, inak veľmi skromný a mierumilovný, sa teraz prejavil v tom najkrajšom svetle "dravca". 

Tábor sa končil v nedeľu a pri poslednom nástupe sme dostali krásny diplom za absolvovanie výcviku.

Celý výcvikový tábor bol pre nás veľmi užitočný, plný krásnych spomienok a radosti z vykonanej práce. Veľká vďaka výcvikárom a super kolektívu, ktorý sme sa tam zišli. Verím, že na budúci rok sa budeme môcť zúčastniť opäť, ale tentokrát aj s malým - veľkým Athoskovým kamarátom Williamkom.

Niekoľko krásnych momentov z Athoskovej práce na vode, ako i celej výcvikovej skupiny sa nám podarilo zachytiť.... ale krásny pocit z vykonanej práce ako i nových zážitkov sa určite budeme snažiť "ožíviť" na budúci rok .

 

Náhľad fotografií zo zložky Výcvikový tábor Orava 07/2012