Choď na obsah Choď na menu
 


výstava Targu Mures (Rumunsko) 09/2011

13. 9. 2011

Už po druhýkrát v tomto roku sme sa s našimi mušketiermi vybrali do krajiny známeho „Grófa Draculu“. No tento krát sme zamierili až do stredu samotného Rumunska, do mesta Targu Mures, vzdialeného necelých 800 km, kde sa konali hneď niekoľké výstavy – Dracula Dog Show a klubová výstava jazvečíkov Rumunska. Všetky výstavy sa konali za hradbami miestneho kaštieľa v centre Targu Mures, pričom začínali už v piatok. Piatková klubová výstava začínala v podvečerných hodinách. Na posudzovanie jazvečíkov bol prizvaný rozhodca z Maďarska p. Jakkel Tamas. Atmosféra na výstave bola veľmi príjemná.  Po ukončení posudzovania sme sa presunuli do nášho útulného hotela na večeru a ochutnali skvelé rumunské špeciality.

Nasledujúci deň sa konali hneď dve výstavy za sebou. Ráno sa začala národná výstava a po jej ukončení sa konala medzinárodná výstava, ktorej sme sa zúčastnili. Nakoľko sme mali do poobedia čas, vybrali sme sa na výlet do neďalekého mestečka Sighişoara, ktoré je rodiskom známeho kniežaťa „Vlada Ţepeşa“ prezývaného aj „Dracula“. Historické mestečkom zahalené rúškom Draculovho tajomstva nás okúzlilo. Naša prehliadka trvala síce krátko, vzhľadom na čas, ktorý sme mali, no stihli sme si obzrieť jeho významné časti.

Prehliadku nám otvorilo námestie (Piata Cetatii), z ktorého bol prístup ku všetkým atrakciám mestečka. Ako prvá nás privítala „hodinová veža (Turnul cu CEAS)“ z r. 1360, ktorá je vysoká 64 metrov a patrí k nej orloj, v ktorom defilujú alegorické postavy, predstavujúce rôzne hriechy a neresti. 

Hneď vedľa sa nachádza Kostol dominikánskeho kláštora (Biserica Manastirii Dominican), ktorý bol v r. 1888 zbúraný a na jeho mieste v súčasnosti stojí radnica. 

Následne sme sa po historickom centre presunuli ku starému kamennému schodisku s drevenou strechou. Pôvodný počet schodov bol 300, ale následne bol znížený na 175.  Schodisko vedie až ku kostolu a starodávnej, no do dnes fungujúcej cirkevnej škole na kopci. Z kopca je výhľad na celú Sighişoara.

 Pri výhľade sa neprehliadnuteľnou stala „Sighisoara Citadela (Cetatea Sighisoarei)“, ktorá bola postavená v 12. storočí.  Jej výrazné biele sfarbenie nedovolí, aby bola prehliadnuteľná. Po zostupe sme sa v centre historického mesta dostali k domu, kde sa Vlad Tepes narodil. Dnes je priestoroch jeho rodiska, na prízemí, exkluzívna reštaurácia a na 1. poschodí múzeum zbraní. Pri prehliadke mestečka sme natrafili aj na „jelení dom“, postavený v 17. storočí. Až nedávnou reštauráciou bolo odhalené aj telo jeleňa, ktoré je znázornené externou nástennou maľbou. 

Po krátkej, ale veľmi zaujímavej prehliadke sme sa vrátili do Targu Mures a zúčastnili sme sa medzinárodnej výstavy, na ktorej posudzoval p. Petru Muntean (RO). Celé vyvrcholenie prišlo niečo okolo polnoci, kde sa tesne pred posúdením BIS výstavy konala exibícia. Tma, hmla a hudba vychádzajúca z reproduktorov dodávali celej akcii ten správny „draculovský nádych“. Plní pocitov, dojmov a krásnych zážitkov sme sa niečo po 01,00 hod. rannej vrátili do hotela.

Nasledujúci deň sa konala medzinárodná výstava „Romania open“. Posledná a zároveň najdôležitejšia výstava nášho výletu, bola tým správnym zakončením. Ako rozhodca bol  do kruhu prizvaný p. Marian Draganescu (RO). Výstava končila v podvečerných hodinách a my hoci unavení, ale plní zážitkov, sme sa vybrali posledný krát na hotel a nasledujúce ráno sa vydali na cestu domov.

09.09.2011

Sir ATHOS Eupatrid si vo veku 11 mesiacov, v triede mladých, vychodil u p. rozhodcu ocenenie V1, CAJC, Best Junior, Best Dog, BOB a res. BIS Junior
PORTHOS Eupatrid si vo veku 19 mesiacov, v triede strednej, vychodil ocenenie V1, CAC, Klubový víťaz  

10.09.2011

Sir ATHOS Eupatrid ocenenie V1, CAJC, Best Junior, BOB

11.09.2011

Sir ATHOS Eupatrid ocenenie V1, CAJC, Best Junior, BOB
PORTHOS Eupatrid ocenenie V1, CAC, CACIB
 
Athos si splnil podmienku na udelenie titulu Rumunský šampión krásy mladých a Porthos si splnil podmienku na udelenie titulu Rumunský šampión.
 

Náhľad fotografií zo zložky výstavy Targu Mures (Rumunsko) 09/2011 3x