Choď na obsah Choď na menu
 


výstava Debrecen (Maďarsko) 08/2012

29. 8. 2012

... tak ako minulý rok sme sa aj tento rok, v rovnakom letnom mesiaci, vydali na dve medzinárodné výstavy psov, ktoré sa konali počas víkendu v maďarskom mestečku Debrecen....

Tento rok sme si však náš víkend predĺžili a na cestu sme sa vydali už v piatok a domov sme odchádzali až v pondelok. Našu výstavnú zostavu tvorili Athosko, William a naša kamarátka so strednými pudlíkmi. Ubytovanie sme si zabezpečili v útulnom penzióne, ktorý sa nachádzal neďaleko výstaviska. Výstava sa však tento rok presunula zo štadióna na pôdu poľnohospodárskej fakulty v Debrecene.

Už pri odchode sme boli zmierení s tým, že v Debrecene bude určite teplejšie ako v Bratislave. Avšak teplota, ktorá sa nám ukázala po príchode do Debrecenu nám naznačovala, že táto výstava bude o viac "africkejšia" ako tá minuloročná. Po 18,00 hod. ešte stále neklesla pod 42°C .

V sobotu ráno (07,00 hod.) teplomer ukazoval 28°C a my nabalení vodou, vlhkými útierkami a uterákmi sme vyrazili do "výstavnej sahary". Po príchode na výstavisko sme pochopili, že nie len teplo, ale aj prach a vyprahnutá tráva nám budú cez tento víkend robiť spoločnosť. Organizátori sa zo všetkých síl snažili zabezpečiť čo najväčšiu ochranu pred sálajúcim slnkom. Či už to boli rozostavané veľké klimatizované stany, osviežovacie stánky s rozprašujúcou vodou alebo bazéniky pre psov, všetko bolo vítané. Žiaľ boli sme aj svedkami toho, ako teplota ktorá v obedňajších hodinách vystúpila až na 44°C v tieni, si vyžiadala svoje dane prehriatím. Našťastie sme boli posudzovaní v kruhu medzi prvými a tak sme mali možnosť "ochladzovacie prostriedky" okúsiť skôr ako ostatní. Na posúdenie bol v sobotu prizvaný rozhodca p. Christian Stavarake (RO), ktorý posúdenie vzhľadom na počasie nepredlžoval. Po posúdení v kruhu a ochladení sme sa presunuli na tribúnu k záverečnému kruhu a tam pod zábalom mokrých uterákov čakali na záverečné súťaže.

Hneď sko sme sa v nedeľu ráno zobudili vedeli sme, že tento deň nebude o nič chladnejší ako ten predchádzajúci. Na posúdenie sme čakali o niečo dlhšie. Do kruhu bol prizvaný rozhodca p. Gabriel Valdez (COP). Nedá mi nepodotknúť, že tento columbijský rozhodca, odetý v bielom obleku, mal nie len obdivuhodnú charizmu, ale aj až ťažko uveriteľný prístup ako ku psom, tak k ľuďom. Svojim správaním si získal rešpekt ako i obdiv všetkých vystavovateľov a v záverenom kruhu zožal obrovský aplaus.

Po oboch výstavných dňoch sme sa presunuli do centra mestečka a pochutnávali sme si na miestnych špecialitách. Nakoľko sme však boli tak unavení z celého dňa a páliaceho slnka, že sme ani z časti nepreskúmali všetky jeho zákutia, ktoré sme chceli. Odhliadnuc od toho, že na fotoaparát sme si zväčša spomenuli až v penzióne, sme si odniesli z Debrecenu zas o niečo väčší zážitok.

Athosko si na tohto ročnej výstave, avšak už v triede pracovnej, vychodil ocenenia:

25.08.2012 - V1, CAC, CACIB, BOB

26.08.2012 - V1, CAC, CACIB, BOB, II. BOG

čím si zároveň splnil podmienku na udelenie titulu "Maďarský šampión krásy".