Choď na obsah Choď na menu
 


skúšky vlôh malých plemien Galanta 08/2011

8. 8. 2011

...dňa 07.08.2011 sme s našimi mušketiermi vymenili predvádzanie sa vo výstavnom kruhu za predvádzanie sa v poľovníckom revíre....

Porthoskovi chýbalo splnenie poslednej podmienky na uchovnenie a nakoľko sa Athosko poctivo zúčastňoval so svojim bratom výcviku, tak sme prihlásili aj jeho.

Skoro ráno sme sa vydali do neďalekej Galanty. Po príchode na poľovnícku chatu sme sa zaregistrovali a krátko potom všetkých zúčastnených privítal úvodnou rečou p. Baltazár Molnár. Presne vysvetlil čo sa očakáva od vodičov a čo od psov, aký je postup a pravidlá. Samozrejme nezabudol predstaviť celý rozhodcovký zbor, na čele ktorého bol hlavný rozhodca p. Vladimír Vidlička. Následovalo losovanie čísiel ... samozrejme sme si vytiahli čísla 21 a 28 z celkového počtu 30 prihlásených .

Ako prvá bola odvaha. Pravdupovediac takého kocúra, pomaly väčšieho ako pes, s neustálim prskaním, bručaním a oháňaním sa labkami s vycerenými pazúrmi sme ešte nemali...a to sme na tréningoch zažili všeličo.

Po úspešnom zvládnutí úvodnej disciplíny sme sa všetci presunuli autami na neďaleké pole, kde následovalo hneď niekoľko disciplín za sebou v priebehu jednej akcie. A to: čuch, hlasitosť, poslušnosť, správanie sa po výstrele, stopa živej zveri a sliedenie. Rozdelili sme sa na dve skupiny a rozostavali sme sa na protiľahlých stranách poľa v rozostupoch cca 80m. Padol výstrel a všetci sme vypustili psov. Bola krása sa pozerať na to, ako psi krásne sliedili a onedlho postupne začali hlásiť. Krásne zazverený revír dal príležitosť každému ukázať, čo sa v ňom skrýva .

Po úspešnom zvládnutí aj týchto disciplín následovala ďalšia a posledná a to stopa vodiča. Disciplínu "vodenie na remeni" p. rozhodcovia posudzovali počas celého priebehu skúšok.

Po splnení aj týchto posledných disciplín sme sa unavení z chodenia po poli a dostatočne zohriati slnkom presunuli naspäť na poľovnícku chatu, kde sme sa všetci prihlásení stretli pri veľkom stole. Po občerstvení , ktoré zabezpečilo poľovnícke združenie, sa pred nás postavil rozhodcovský zbor s výsledkami .

Porthos si v 18 mesiacoch splnil poslednú chýbajúcu podmienku na uchovnenie a Athosko si vo svojich čerstvých 10 mesiacoch splnil prvú.

... skúškami vlôh malých plemien sa pracovná kariéra našim muškerierom iba začala ..... však sú to nejakí JAZVEČÍCI....

 

Náhľad fotografií zo zložky Skúšky vlôh malých plemien 08/2011