Choď na obsah Choď na menu
 


farbiarske skúšky malých plemien Rišňovce 10/2011

9. 10. 2011

Po niekoľkých tréningoch, za skorých chladných rán, sme sa po prvýkrát prihlásili s našimi oboma mušketiermi na poľovnícke skúšky a to Farbiarke skúšky malých plemien. Skúšky sa konali neďaleko Nitry v Rišňovciach 09.10.2011.

Zraz účastníkov bol o 07,30 hod. na poľovníckej chate v Rišňovciach. Bol nám predstavený rozhodcovský zbor a podmienky skúšok ako i rozdelenie do skupín. Celkovo bolo prihlásených 16 psov a tak sa vytvorili dve skupiny. My sme si vytiahli z klobúka č. 4 a č. 6. Ako prvú disciplínu rozhodcovia hneď dali odloženie. Všetci sme tajne dúfali, že táto disciplína bude až na koniec . Ale rozhodnutie padlo a tak naša 1. skupina s cca 80 m rozostupmi, odložila psov. Tých päť minút nám prišlo ako 1 hodina. Ale nakoniec sme to zvládli a postupne sme sa presunuli k ďalšej disciplíne, čo bola stopa. Na konci stopy bola čerstvo strelená zver a každý, kto úspešne túto disciplínu absolvoval, dostal za klobúk "zálomok". Následne sme sa presunuli na pole, kde následovalo sliedenie, popri ktorom sa zároveň skúšalo správanie sa po výstrele. Nakoľko sme boli v krásne zazverenom revíry bolo možné získať známku aj z hlasitosti. Následne sa konala disciplína vodenie na remeni. A aby sme to nemali také ľahké, páni rozhodcovia sa rozhodli, že chôdza na remeni bude cez "húšťavu" .  Po ukončení tejto disciplíny sme sa opäť presunuli na poľovnícku chatu . Počas vyhodnocovania výsledkov p. rozhodcami nás miestni poľovníci občerstvili výborným guľášom z diviaka. Nechýbala kávička a samozrejme niečo na zahriatie . Následne prišla chvíľa, na ktorú sme všetci netrpezlivo čakali a to vyhlásenie výsledkov. Skúšky úspešne absolvovalo všetkých 16 prihlásených psov.

Sir Athos Eupatrid v čerstvo dovŕšených 12 mesiacoch sa umietnil v I. cene na 4. mieste a jeho o 9 mesiacov starší brat Porthos Eupatrid sa umiestnil v I. cene na 5. mieste . Naša radosť bola veľká a myslím, že tento fakt je ľahko čitateľný z nasnímaných fotografií.

Obaja naši mušketieri si týmto splnili podmienku na udelenie "PRACOVNÉHO CERTIFIKÁTU" a sú poľovne upotrebiteľnými psami.

Nedá mi v danej súvislosti poukázať na to, aká veľká je podoba našich mušketierov. Obaja totiž skončili s presne rovnakými známkami z daných disciplín a rovnakým počtom bodov.

Tešíme sa na našu prvú oficiálnu návštevu revíru.....

 

Náhľad fotografií zo zložky Farbiarske skúšky malých plemien 10/2011